Select Page
Šolska zgradba pred prenovo

 

 

 

 

 

 

 

Prenovljen videz naše šole

 

 

 

 

 

 

Iz zgodovine naše šole

 

Vir: ŠOLSKA KRONIKA

V obdobju, ko so na južnem obrobju Maribora nastajale nove stanovanjske soseske, je svoja vrata odprla tudi naša šola.  Otvoritev je bila na Dan pionirjev, 29. 9. 1983. Sprva je bila to enota OŠ Velka Vlahovića in obe stavbi sta bili takrat najsodobnejši šolski zgradbi v mestu, pa tudi največji glede na število otrok. Po devetih letih sta se obe enoti razdelili in postali samostojni kot OŠ Tabor I in OŠ Tabor II.  Leta 1999 smo se v OŠ Tabor II odločili za vključitev v devetletno izvajanje osnovnošolskega programa in orali ledino v prenovi šolskega kurikuluma. Naši učitelji so bili vključeni v mentorsko mrežo in svoje izkušnje posredovali kolegom iz tistih šol, kjer so se za uvedbo devetletnega šolanja odločili kasneje.

Razmišljati smo začeli tudi o novem imenu šole, saj je tako v lokalnem okolju kot na državni ravni prihajalo do zamenjav med Tabor I in Tabor II. Želja poimenovati našo šolo po pomembni osebnosti, olimpioniku in častnemu someščanu, se je kmalu uresničila. Gospa Lidija Pauko, hčerka Leona Štuklja, se je na podlagi naše velike želje in prošnje strinjala s poimenovanjem šole po njenem očetu. Mestni svet MO Maribor je na svoji seji dne 23. 2. 2009, sprejel Odlok o ustanovitvi javnega vzgojno-izobraževalnega zavoda OŠ Leona Štuklja Maribor. Tako smo šolsko leto 2009/10 začeli z novim imenom.

Spomin na Leona Štuklja živi naprej. Ob njegovem rojstnem dnevu vsako leto pripravimo prireditev sprejema prvošolcev v šolsko skupnost s kulturnim programom ter položimo cvetje na njegov grob.

Še vedno smo najmlajša mariborska šola, ki pa se približuje 40 letnici. Zob časa stavbi ne prizanaša, zato smo se posebej razveselili energetske prenove. Spomladi 2019 so se začela gradbena dela (obnova fasade in stavbnega pohištva) in s šolskim letom 2019/20 je bila prenova zaključena. Videz stavbe je sedaj lepši in modernejši, tudi klimatski pogoji so boljši.

Naše tradicionalno gledališko srečanje Z odra na oder, ki prerašča okvirje države, članstvo v mednarodnem združenju UNESCO šol, nazivi Kulturna šola, Simbioza šola, Zdrava šola in številni projekti, govorijo o bogastvu vsebin in vrednot s katerimi živimo. Najstarejši učenci pod svoje okrilje prevzamejo najmlajše, ki so komaj prestopili šolski prag.  Ob prizadevnem vodenju učiteljev učenci dosegajo uspehe na tekmovanjih v znanju, športu in v okviru raziskovalnega dela. Veliko zelenih površin pa nudi številne možnosti rekreacije in pouka v naravi.

Naj za konec ostanejo misli naše učenke, ki jih je zapisala za šolski zbornik: «Rada hodim v to šolo, saj so učenci oz. sošolci super. Najboljše pa se mi zdi to, da imamo posebne šolske praznike npr. dan jezikov, štukljado, gledališki dan … Najbolj všeč pa mi je tekmovanje Štukelj ima talent, kjer se lahko vsako leto znova dokažemo. Čeprav nekaterih predmetov ne maram, se učitelji potrudijo, da snov razložijo še enkrat. Prav tako mi je všeč, da ima naša šola veliko prostora. Imamo športna igrišča, igrala za mlajše učence, vrt, skalnjak…«

Accessibility