“Vsak otrok je umetnik.
Težava leži v tem, kako ostati umetnik, ko odrasteš.”

(Pablo Picasso)

Prav prvi del misli velikega umetnika nas spodbuja, da smo na OŠ Leona Štuklja še posebej ustvarjalni na gledališkem področju.

In kako se je vse začelo? Na šoli je že vrsto let delovala odlična dramska skupina in tako se je porodila ideja, da bi šolsko avlo vsaj enkrat na leto spremenili v »gledališče«. V goste smo povabili Občinsko osnovnošolsko srečanje gledaliških skupin, ki ga vsako leto organizira JSKD. Predstav je bilo toliko, da so bile razporejene v dva dni, spremljal pa jih je selektor, saj je bilo srečanje tekmovalno.

Ker naš oder ni v celoti ustrezal zahtevnejšim predstavam, se je srečanje preselilo najprej v Dom kulture v Lovrenc na Pohorju, kasneje je potekalo v Lutkovnem gledališču v Mariboru.

Na šoli pa še vedno igramo in tudi gostimo osnovnošolske gledališke skupine, ohranili smo namreč srečanje pod imenom Z odra na oder. Porodilo se je iz želje, da vsaj malce posnemamo Borštnikovo srečanje, ki je v Mariboru tradicionalno, predvsem pa, da mladim igralcem ponudimo možnost nastopanja. Mnogo truda je namreč vloženega v te drobne gledališke predstave, ki prinašajo veliko veselja.

Leta 1997 smo prvič povabili gledališke skupine iz sosednjih osnovnih šol, nato pa tudi iz širšega okolja. Ideja, da igramo ob slovenskem kulturnem prazniku, je uresničena zato, ker menimo, da v našem okolju –  novo naselje blokov pod Pohorjem –  kjer je kulturnih ustanov malo, kultura ni vrednota, ki bi bila dostopna širokemu krogu prebivalcev. Torej z našim srečanjem uresničujemo tudi kulturno poslanstvo šole.

Namen celodnevnega dogodka je predvsem v druženju otrok z različnih osnovnih šol iz Slovenije in ne v tekmovanju, saj se vsak med njimi za predstavo izjemno potrudi.

Še posebej ponosni pa smo, da smo z dobrim delom, ki smo ga opravili v zadnjih treh letih, z uresničevanjem ciljev štirih Delorsovih  stebrov pri pouku in dejavnostih, obeleževanjem spominskih dni in let, ki spadajo v UNESCO  koledar, z vključevanjem okolja v  življenje šole, s sodelovanjem na projektih, ki jih organizirajo druge UNESCO  šole in seveda z UNESCO projektom Z odra na oder, potrdili našo odličnost in pridobili MEDNARODNI STATUS  v  UNESCO ASP mreži.

Ta potrditev naše zavezanosti UNESCO ciljem je velika spodbuda za naše nadaljnje delo, saj si želimo, da bi se šole med seboj povezovale in tkale prijateljske vezi. Morda je eden izmed načinov tudi preko gledališkega odra.

 

Z ODRA NA ODER

Že 26. leto zapored je bil organiziran festival osnovnošolske gledališke dejavnosti. S festivalom želimo učencem približati gledališče, zato bo šolska avla spremenjena v gledališče, v katerega prihajajo učenci in obiskovalci na oglede gledaliških predstav. K sodelovanju smo povabili osnovnošolske gledališke skupine iz vse Slovenije in tudi tujine. Organizatorica je Danijela Kajzer.

Accessibility