Select Page

Tehniški dan učencev 1. razreda

Prvošolci so imeli v petek ustvarjalni dan. Pridno in z veliko vnemo so pripravljali zimsko in praznično dekoracijo. Božički, snežaki, zimska vas, kapice in rokavičke bodo krasile učilnico, jedilnico in  smrečico. Dopolnili so tudi izdelke za božično-novoletni sejem. Med delom so učence obiskali varuhi iz osmega razreda. Teh se prvošolci vedno razveselijo. Njihova pomoč in pozornost je vedno dobrodošla.

Naravoslovni dan v 4. in 5. razredu

Učenci 4. in 5. razredov smo imeli naravoslovni dan z naslovom Tradicionalni slovenski zajtrk. Dan smo seveda pričeli z zdravimi in vedno okusnimi domačimi dobrotami – kruhom, maslom, medom, mlekom in jabolkom. Nato smo izvedeli vse o mleku, saj je le-ta osrednja tema letošnjega zajtrka. Mleko je zdrav vir beljakovin in maščob in prav je, da ga v zmernih količinah mladi nadobudneži vsakodnevno uživamo. Uživali pa smo tudi v našem poustvarjanju, kjer smo izdelali različne čebelnjake. Dan je bil res sladek in zabaven.

Naravoslovni dan za naše najmlajše

Otroci v obeh prvih razredih tradicionalni slovenski zajtrk že dobro poznajo, saj so ga imeli že tudi v vrtcu. Danes smo podrobneje spoznali, katere živali nam dajejo mleko in kaj vse naredimo iz mleka. Vsak zase je naredil plakat z mlečnimi izdelki. Nismo pa pozabili na pridne čebele, ki k zajtrku prispevajo med. Ogledali smo si kratek video posnetek o čebelarjenju ter se s plesom razgibali ob pesmici ZUM, ZUM, ZUM.

Posadili smo ameriško borovnico

V petek 11. 11. 2022 smo učenci in učenke  skupaj s svojimi učiteljicami, g. ravnateljem in s pozitivno vzpodbudo  2. in 3. razredov posadili ameriško borovnico. Saditev smo proslavili s pevskimi in plesnimi točkami 1., 2. in 3. razredov. Ta grmiček bo z leti rastel skupaj z nami. Postajal bo vse večji in mogočnejši. Tako kot tudi mi, naše znanje, izkušnje ter medsebojno prijateljstvo. Ostal bo lep spomin na naše prve šolske dni. 

Tradicionalni slovenski zajtrk

Na dan slovenske hrane, ki ga obeležujemo vsak tretji petek v novembru, letos 18. novembra, bo že dvanajstič potekal Tradicionalni slovenski zajtrk. V ta projekt so vključeni vrtci, osnovne šole, zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter druge institucije oz. javni zavodi. Praznovanju dneva slovenske hrane z izvedbo Tradicionalnega slovenskega zajtrka se vsako leto pridružuje tudi vedno več posameznikov in podjetij.

Glavni namen dneva slovenske hrane je poudarjanje v Sloveniji pridelane hrane, ki se ji na ta dan nameni dodatno pozornost, pridelovalcem in predelovalcem hrane – našim kmetom, kmetijskim in živilskim podjetjem ter zadrugam – pa posebno priznanje. S praznovanjem dneva slovenske hrane in odločitvami za lokalno pridelano hrano, podpiramo napore naših pridelovalcev in predelovalcev hrane in izražamo spoštovanje do njihovega dela.

Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk bo že dvanajsti po vrsti in bo potekal bo pod sloganom »Zajtrk z mlekom – super dan!«. Osrednja tema, ki jo bomo tokrat posebej izpostavili, je mleko in mlečni izdelki. Tradicionalni slovenski zajtrk sestavljajo kruh, maslo, med, mleko in jabolko ali drugo sadje slovenskega porekla.

Sodelovanje v mednarodnem projektu Krokus

Naša šola letos v sodelovanju s Sinagogo Maribor, sodeluje v mednarodnem projektu Krokus. Projekt je nastal na Irskem na pobudo združenja HETI (Holocaust Education Ireland). Namen projekta je, da se spomnimo na ljudi, ki so svoja življenja izgubili zaradi holokavsta med drugo svetovno vojno. Na njih nas spominjajo rumeni cvetovi Krokusa, ki cvetijo proti koncu januarja, približno v času mednarodnega dneva spomina na žrtve holokavsta (27. januar). 

Čebulice so na skalnjake pri šoli posadili učenci razredne stopnje. 

Sprejem prvošolcev v šolsko skupnost

Kot vsako leto, smo tudi letos pripravili sprejem prvošolcev v šolsko skupnost. Ob tej priložnosti so prvošolci spoznali učence osmih razredov, ki so z današnjim dnem postali njihovi prijatelji in pokrovitelji. Ob sprejemu so prvošolčki obljubili, osmošolci pa se spomnili, da se bodo pridno učili, spoštljivo obnašali do ljudi, živali in narave, pazili na svoje zdravje in skrbeli na svojo in šolsko lastnino. Skupaj so zapeli tudi šolsko himno.

Po sprejemu so se družili ob igri, klepetu in risanju. Navdušenje nad druženjem je bilo obojestransko in komaj čakajo na ponovno snidenje.

Ustvarjanje v duhu noči čarovnic

V 1.a smo ustvarjali netopirčke, saj so te nočne živalice povezane z nočjo čarovnic, praznikom, ki se je pri nas že precej udomačil. A netopirji niso prav nič strašni in nevarni. Spoznali smo, da niso ptice, mladički sesajo mamino mleko, pokriti so z dlako in so koristni, saj lovijo mrčes. So zaščiteni, zato jih ne smemo preganjat, spijo pa tako, da visijo z glavo navzdol. Res zanimivo! 

dav

Tehniški dan za učence od 6. do 9. razreda

Za učence od 6. do 9. razreda je bil v ponedeljek, 24. 10. pripravljen tehnični dan z aktualnimi vsebinami. Učenci 6. in 7. razredih so spoznali Evropsko Centralno banko, Banko Slovenije in njene naloge ter se finančno opismenjevali. Udeležili so se tudi virtualnega predavanja, ki jih je zanj izvedla Banka Slovenije. Učenci 8. razreda so se poleg spoznavanja osnovnih pojmov bančništva udeležili delavnice na temo Ali lahko zlezem skozi papirček?, ki jo je izvajal dr. Samo Repolusk. Najstarejši učenci pa so se odpravili na Škofijsko gimnazijo, kje so zanje pripravili 3 izkustveno naravnane naravoslovne delavnice. Preizkusili so se v mikroskopiranju, v fizikalnih poskusih in informatiki.

Bobnarska delavnica na kulturnem dnevu

Preživeli smo prav poseben in zanimiv kulturni dan, v sklopu katerega smo izvedli tri dejavnosti. Ogled koncerta tolkalne skupine The Stomp, ki glasbo ustvarjajo s vsakdanjimi predmeti kot so igranje na lonce, z žogami, metlami, igranje na pločevinaste sode, kartami in še kaj. Ustvarjali smo tudi plakate, na katere so učenci napisali pregovore in misli o glasbi, ki je zelo pomembna za vse nas. Vrhunec kulturnega dne pa je bila delavnica Tolkalni krog, kjer so učenci igrali na različna tolkala kot so konge, bonge, ropotulje, marakas, strgalo in še kaj. Bili so navdušeni. Skozi ta dan so učenci spoznali globlji pomen glasbe, kako globoko seže v našo dušo, kakšen pomen ima za nas in da je lahko zelo zabavna ter nas osrečuje in povezuje.

Uspehi naše učenke v karateju

V soboto 8. 10. 2022 je v Šenčurju potekalo Državno pokalno tekmovanje v karateju. Neli Mršić iz 8. A razreda je v kategoriji mlajše kadetinje osvojila odlično 3. mesto.

Na tekmovanju Maribor open pa si je priborila zlato medaljo. Iskrene čestitke.

Teden otroka – 3. – 9. oktober

V minulem tednu, tednu otroka, smo na naši šoli učni proces popestrili z najrazličnejšimi dejavnostmi.

Učenci 6. razredov so si ogledali razstavo v Umetnostni galeriji Maribor in se sprehodili po mestnem jedru.

Učenci 7. razredov so občudovali kiparska dela in spomenike, ki jih najdemo v našem mestu Maribor.

Osmošolci so obiskali naše glavno mesto, kjer so se povzpeli na Ljubljanski grad in raziskovali v Hiši eksperimentov.

Naši najstarejši učenci pa so na Dolenjskem obiskali Krško, kjer so ob lepem vremenu uživali na delavnici Uokvirimo spomine, si ogledali mestni muzej Krško, Galerijo Krško in Svet energije.

Rezultati zbiralne akcije odpadnega jedilnega olja

7. 10. 2022 je potekala prva letošnja zbiralna akcija odpadnega jedilnega olja, na kateri smo zbrali kar 123 l olja. Veseli smo, da uporabljenega olja ne zlijete v kanalizacijo ali okolje, saj lahko en liter odpadnega jedilnega olja onesnaži kar do 1000 l podtalnice. Vabimo vas, da olje zbirate še naprej.

Mala kolesarska šola

Po uvodnem teoretičnem delu o brezhibnem kolesu, prometnih predpisih in kolesarjenju so se učenci 4.a in 4.b razreda udeležili Male kolesarske šole. Vodili so jo zunanji sodelavci -učitelji kolesarjenja. Učenci so svoje spretnosti pokazali na poligonu. Naučili so se pravilnega zaviranja, nakazovanja smeri z eno roko, vožnje preko ovir … Dan nam je prehitro minil.

Uspeh našega učenca v karateju

Učenec 8. A razreda, Matijas Maguša, je 17. 9. 2022, v Kranju v svoji kategoriji dosegel vrhunsko 1. mesto. Čestitke za izjemen dosežek!

Skrb za zdrave zobe

Četrtošolci smo imeli 27. 9. naravoslovni dan o zobeh. Obiskala nas je zobna asistentka in nam pokazala, kako pravilno skrbeti za zobe. Skupaj smo naredili tudi nekaj zanimivih plakatov o zobeh.

Accessibility