Select Page

Naziv KULTURNA ŠOLA

Že četrtič zapored smo prejeli naziv KULTURNA ŠOLA. Naziv se podeljuje vsaka štiri leta in ga prejmejo šole, ki uspešno prestanejo kandidacijski postopek.

Naša šola si je naziv prislužila za obdobje naslednjih štirih let, za izjemne rezultate na več področjih kulturnega udejstvovanja. Čestitke vsem učencem in mentorjem kulturnih dejavnosti na naši šoli!

Literarni natečaj mali Pranger – ELA

Učenci predmetne stopnje so že tradicionalno sodelovali na literarnem natečaju mali Pranger – ELA. Letos sta v konkurenci kar 109-ih prispevkov naša Lana Čižić iz 6.a ter Samo Bengez iz 7.a, dobila posebno priznanje komisije in se uvrstila med 20 najboljših mladih ustvarjalcev. Iskrene čestitke!
V spodnjem posnetku, ki so ga organizatorji oblikovali v namen sklepne prireditve, lahko slišite recitacijo njunih prispevkov. Zelo smo ponosni nanju!

https://www.youtube.com/watch?v=WjbuODAMgkA

52. srečanje mladih zgodovinarjev

Učenci naše šole Andraž Arnečič, Neja Onič in Klemen Ješovnik, so se včeraj, 22. junija 2021, udeležili 52. srečanja mladih zgodovinarjev v vili Podrožnik v Ljubljani. Za raziskovalno nalogo, ki so jo pripravili pod mentorstvom učitelja Aleksandra Peklarja, z naslovom “Pekre – ko je odločnost Mariborčanov pregnala JLA”, so od predsednika Republike Slovenije, Boruta Pahorja, prejeli zlato priznanje.

Učenci so bili na prireditvi za svojo nalogo še posebej pohvaljeni, saj je naloga bila ena izmed dveh najboljših.

Sprejem prvošolcev v šolsko skupnost

Osmošolci so danes pripravili program ob sprejemu prvošolcev v šolsko skupnost. Običajno je ta svečani dogodek na dan šole 12.11.  Zaradi razmer v jeseni (delo na daljavo), smo izkoristili lep dan in presenetili naše male varovance s programom in darilci, ki so jih učenci sami pripravili.

Prvošolci so za Ajšo in Žanom ponovili svečano prisego, vsak prvošolček je od svojega varuha prejel kamen z mavrico in zapestnico z imenom. Sledilo je druženje v učilnici na prostem.

Veselimo se jeseni, novega šolskega leta, ko se bodo učenci lahko družili in spoznavali brez omejitev.

Preberite več…

Šolski plesni festival

Šolsko leto se bo kmalu odvrtelo h koncu, tukaj pa je še ena plešoča športna objava! Se še spomnite novičke o Šolskem plesnem festivalu, v okviru katerega so na področnem tekmovanju nastopila tri naša dekleta? S ponosom razglašamo, da so Neli Mršič, Doroteja Maher in Kaja Kelemina v skupinskem izzivu z lastno koreografijo pod mentorstvom učiteljice športa Nuše Maver priplesale do 1. mesta! Svoj ples so pogumno posnele v naravi in tako pokazale, da lahko živahno srce poskočno poplesuje prav povsod, kjer se mu zahoče! Posnetek si lahko ogledate tudi na naši Facebook strani.

Dekleta, iskrene čestitke!

Mala kolesarska šola

Učenci 4.a in 4.b razreda so  se v sredo, 9.6.2021 pri šport vključili v program MALA KOLESARSKA ŠOLA, ki jo je organizirala MOM. Najprej so jim učitelji šole pregledali kolesa in pravilno namestili kolesarske čelade. Pri skate parku so jim pripravili 4 poligone za izvajanje vaj spretnosti, ravnotežja in vožnje s kolesi med ovirami. Potekalo je tudi tekmovanje v počasni vožnji. Najboljši  je bil  tisti, ki je razdaljo prevozil najpočasneje, ne da bi stopil s kolesa. Učenci so dobili nagrado presenečenja za dobro opravljeno delo. Nihče ni skrival navdušenja in zadovoljstva. Bilo je SUPER.

 

Preberite več…

Državno prvenstvo v karateju

V nedeljo, 6. junija 2021 je v športni dvorani ŠIC Ljutomer potekalo državno prvenstvo v karateju, v športnih borbah – kumite in katah. V slednjih sta nastopila naša učenca Neli Mršič iz 6. a in Matic Donko iz 8. a. V svojih kategorijah sta osvojila odlično 2. mesto!

Za uspeh jima iskreno čestitamo!

Svetovni dan športa

POZOR, POZOR! Med vikendom je našo šolo prevetril športni vihar, ki je svoje sledi pustil na nekaterih vogalih šolskih hodnikov. Na njih je obesil športne naloge, s katerimi vas izziva, da jih opravite vsakič, ko se sprehodite mimo. Njegov prihod pa ni naključen, temveč je povezan s Svetovnim dnevom športa, ki ga obeležujemo 31. maja.

Preberite več…

Plesni festival za osnovne šole

Kljub nenavadnim razmeram, ki so zaznamovale to šolsko leto, se Plesna zveza Slovenije ni predala in tako tudi letos organizira Plesni festival za osnovne šole, v katerem bodo sodelovale tri učenke naše šole, in sicer Neli Mršić (6. a ), Doroteja Maher (6. a) in Kaja Kelemina (6. b). Nastopile bodo v kategoriji »skupinski izziv« pod imenom Powerpuff girls. Področno tekmovanje bo potekalo preko spletne aplikacije Zoom, zato vabimo prav vse, da se pridružite ogledu – tiste, ki ste svoje šolske dni že odplesali, kot tudi naše najmlajše, ki jim bodo naša dekleta morda vlila pogum, da si plesne čeveljce v prihodnjih letih obujejo še sami.

Vabljeni torej v ČETRTEK, 27.5.2021, ob 13. uri, da navijate za naša dekleta in se skupaj z njimi zavrtite v plesnih ritmih!

Zoom povezava: https://us02web.zoom.us/j/89171116864 (Meeting ID: 891 7111 6864)

Tekmovanje za EPI READING BADGE – angleška bralna značka

V mesecu maju, je na naši šoli potekalo tekmovanje za angleško bralno značko EPI Reading Badge. Tekmovanje je potekalo za učence 2. in 3. razreda.

Tekmovalo je 57 učencev. Od teh je zlato priznanje osvojilo 46 učencev, srebrno 5 učencev in priznanje za sodelovanje 6 učencev.

Vsem tekmovalcem iskreno čestitamo in želimo še naprej veliko veselja pri branju angleških knjig!

Mladi za napredek Maribora

Tudi v letošnjem šolskem letu je pod okriljem ZPM potekalo srečanje Mladi za napredek Maribora. Naši učenci so bili v raziskovalni dejavnosti zelo uspešni. Zala Vodušek je pod mentorstvom Danijele Kajzer in somentorstvom svojih staršev raziskovala na področju naravne in kulturne dediščine ter dosegla srebrno priznanje. Andraž Arnečič, Neja Onič, Klemen Ješovnik so pod mentorstvom Aleksandra Peklarja raziskovali na področju zgodovine in prav tako dosegli srebrno priznanje. Vsi učenci so se z raziskovalnimi nalogami uvrstili na državno srečanje. Vsem učencem in mentorjem iskreno čestitamo!

Državno tekmovanje iz MATEMATIKE

V soboto, 15. 5. 2021, je potekalo državno tekmovanje iz matematike. Na šolskem tekmovanju se je odlično odrezal učenec Nik Hernah Kajbič iz 8. A razreda. S svojim doseženim rezultatom je napredoval na državno tekmovanje. Uradni rezultati še niso znani, kljub vsemu pa Niku iskreno čestitamo.

Državno tekmovanje iz Vesele šole

V sredo, 14. 4. 2021 ob 13.30 uri je na naši šoli potekalo državno tekmovanje v znanju iz Vesele šole. Tekmovanja sta se udeležila 2 učenca iz 5. in 7. razreda. To sta bila Peter Škundrič in Brina Oman in oba sta osvojila srebrno priznanje. Čestitamo.

Zlato priznanje iz GEOGRAFIJE

Učenka 7. A – BRINA OMAN, je 24. 4. 2021, dosegla ZLATO PRIZNANJE  iz znanja o geografiji.

Brina se je pridno pripravljala na tekmovanje in najprej dosegla največ točk – v svoji skupini – na šolskem tekmovanju. Doseženo število točk ji je omogočilo tekmovanje na državni ravni.

S svojim znanjem o prehrani po svetu,  je šolsko bronasto priznanje nadgradila –  z zlatim državnim priznanjem.

ČESTITAMO!

Unesco priložnost: STARA IGRA(ČA) ZA NOVO VESELJE

V šolskem letu 2020/2021 smo se učenci 3.a in 3.b odločili sodelovati v UNESCO projektu stara igra(ča) za novo veselje. V ta namen smo ob dnevu zemlje organizirali razredno tržnico izmenjave igrač. S tem smo omogočili, da bo razveseljevala nekoga drugega ter kot odpadek ne bo predstavljala bremena našemu okolju. Cilj izvedenega projekta je bil dosežen s tem, ko smo zagledali nasmeh na obrazu otrok in iskrice v njihovih očeh.

 

 

Preberite več…

ZBIRALNE AKCIJE!!!

ZBIRALNE AKCIJE

V četrtek, 22. 4., bosta potekali zbiralna akcija starega papirja in odpadnega JEDILNEGA olja.

Zabojnik za papir bo postavljen na običajnem mestu – pri učilnici na prostem. Vanj lahko odlagate časopisni papir, reklamni papir … vljudno prosimo, da NE odlagate kartona.

Odpadno jedilno olje bomo zbirali v podhodu – dovoz do kuhinje med 7.30 in 8.15.

 

Področno šahovsko prvenstvo

Danes je med 16. in 19. uro potekalo področno šahovsko posamično osnovnošolsko prvenstvo Mariborske regije za šolsko leto 2020/2021. Na tem prvenstvu je sodeloval Aleks, ki je zastopal našo šolo, in dosegel 2. mesto. S tem se je uspešno uvrstil na 23. posamično osnovnošolsko državno prvenstvo za učenke in učence za šolsko leto 2020/21, ki bo v sredo, 21. 4. 2021, na spletu (www.lichess.org).

Velikonočne voščilnice za varovance doma starejših občanov

Naši učenci iz 3.a, 3.b in 5.a razreda so za varovance Doma starejših občanov Danice Vogrinec (enota Tabor) pripravili majhno presenečenje. Pod okriljem svojih razredničark, Danijele Muršec, Mojce Tršavec in Polone Drozg, so pripravili velikonočne voščilnice s kratkim zapisom. Prejeli smo tudi nekaj fotografij, kjer so si varovanci izbrali vsak svojo voščilnico.

 

 

Preberite več…

Z ODRA NA ODER 2021 – četrtek, 25. 3.

Letošnje 24. tradicionalno srečanje osnovnošolskih gledaliških skupin Z ODRA NA ODER, ki ga vsako leto pripravljamo na OŠ Leona Štuklja v Mariboru, bo v vseh pogledih drugačno. Covid-19 nam še vedno narekuje tempo našega vsakdana, ampak učenci in učitelji se ne damo. In prav zato je letošnje srečanje drugačno, polno izzivov, dragoceno in nepozabno. V celoti se bomo preselili na splet. Povezave na posamezne izvedbe, bodo objavljene naknadno, na naši spletni strani.

Do predstav dostopate TUKAJ.

Linija za Očete in Mame – LOM

Razvoj dogodkov v zadnjem letu dni je temeljito spremenil razmere, v katerih živimo. Posledice se kažejo tudi v napetih družinskih odnosih, povečala se je razdražljivost, občutljivost in konfliktnost med partnerji, med starši in otroki. Stiske v družinah zaznavajo tudi prostovoljci – svetovalci na Telefonu za otroke in mladostnike TOM®, saj na telefonsko številko 116 111 pogosto pokličejo tudi starši, ki iščejo starševske nasvete. Zato so se na ZPM odločili, da staršem ponudijo oporo preko posebne telefonske linije namenjene staršem, Linije za Očete in Mame – LOM.  Telefonska linija je namenjena vsem staršem, ki jih muči kakršnokoli vprašanje s področja vzgoje ter odnosov med starši in otroki in v družini nasploh.

Več o projektu Zveze prijateljev mladine Maribor si lahko preberete tukaj.

Mednarodni dan boja proti otroškemu raku

15. februar je mednarodni dan boja proti otroškemu raku. Tudi učitelji in učenci OŠ Leona Štuklja Maribor smo se pridružili projektu ozaveščanja o otroškem raku ter si v znak podpore pripeli zlate pentlje. Naši učenci so tako preko ustvarjanja Junakom 3. nadstropja izkazali podporo ter jim poslali veliko toplih želja.

 

 

Preberite več…

Kava ni samo za razvado

Učenci 4. a razreda so pri LUM ustvarjali nekoliko drugače. Starše so prosili, da jim skuhajo kavo. No, saj vemo, da otroci ne smejo uživati KAVE. Uporabili so jo  za ustvarjanje. Nastali so prečudoviti izdelki. Njihovi starši so bili tako navdušeni, da so se nekateri pridružili pri ustvarjanju. Motiv slikanja s kavo je bila ŽIVAL po lastni izbiri. Po vrnitvi v šolo bo pripravljena tudi razstava nastalih izdelkov. 

 

Preberite več…

Pustovanje na OŠ Leona Štuklja Maribor

Danes je v šoli nastala prava zmešnjava, kaj neki se tukaj dogaja?

Kje so vsi učenci? Kaj ne veste?

Maškare smo se zbrale, tiste ta večje in “tamale”, da bi skupaj pust praznovale. V času kosila je bil pust s krofi namazan okrog ust. To je bil predpočitniški petek, tako imenovan maškaradni zadetek.

Če pa ne verjamete, smo za vas, priložili spodnje slike v dokaz.

Preberite več…

Utrinki s športnega dne

Štuklji zmoremo marsikaj, celo obhoditi mejo Republike Slovenije. Uspelo nam je. Prehodili smo 1630,131 kilometrov. Državna meja naše države pa meri 1392 km.

Oglejte si nekaj fotografij naših učenk in učencev.

 

 

Preberite več…

Donacija spletnih kamer

Predsednik Rotary kluba Maribor Lent, Aleksander Jeršič, predal spletne kamere ravnateljici Meliti Bizjak Radeljič
V preteklih dneh je Rotary klub Maribor Lent razveselil naše učenke in učence z donacijo dvajsetih spletnih kamer. Z njihovo pomočjo si bomo napravili dolge razdalje med nami pri šolanju na daljavo še bolj kratke.

Dan samostojnosti in enotnosti

Spoštovani učenci, starši in skrbniki ter učitelji,

pred nami je čas, ko se poslavljamo od starega leta, da pozdravimo novo. Leto, ki še nikoli v zgodovini samostojne Slovenije ni bilo prepleteno s tolikšno mero upanja, sanj in optimizma. Prihajajoči državni praznik je zato še bolj pomemben, saj mineva trideset let, ko smo Slovenci, uresničili svoje stoletja stare sanje in naredili odločilne in pogumne korake na poti k samostojni državi.

Preberite več…

Izid Simbioza knjižice receptov

V okviru projekta SIMBIOZA SKUPNOST, ki na naši šoli poteka že vrsto let, so tako učenci kot tudi zaposleni prispevali recepte svojih najljubših jedi.

V preteklem tednu je izšla obljubljena spletna knjižnica, ki jo lahko prelistate na spodnji povezavi.

https://simbioza.eu/wp-content/datoteke-za-medije/knjiznica-receptov-2020.pdf

Pomoč: prispevki učenk, učencev in zaposlenih OŠ Leona Štuklja Maribor se nahajajo na straneh od 874 do 888.

 

Videokonferenca z veleposlaništvom Republike Slovenije v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske

Včeraj so se nekateri učenci, učitelji in ravnateljica šole v videokonferenci povezali z veleposlaništvom Republike Slovenije v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske. Skupaj smo si ogledali prav posebno razglednico iz Londona, mesta, kjer so zaposleni na veleposlaništvu trenutno doma in kjer predstavljajo Slovenijo in njene interese.
Učencem smo želeli v času, ko je naše gibanje zelo omejeno in se tudi šolajo od doma, približali mesto in državo s katero Slovenija veliko sodeluje.

Preberite več…

Delavnice za nadarjene – slovenski znakovni jezik

V času dela na daljavo smo se odločili, da učencem dneve popestrimo z delavnicami slovenskega znakovnega jezika. Z učenci smo se srečali preko video konference, kjer smo se seznanili s slovenskim znakovnim jezikom ter se naučili nekaj osnovnih kretenj. Nekateri učenci so za učenje slovenskega znakovnega jezika pokazali veliko zanimanje, zato se z njimi enkrat tedensko srečujemo preko videa.

Ali kdo razume, kaj sporočamo na fotografiji?

Tehniški dan učencev 4. in 5. razreda

Učenci četrtih in petih razredov smo izvedli v četrtek tehniški dan. Žal nam je, da ne moremo ustvarjati v šoli in jo okrasiti. Tako smo si veseli december pričarali na daljavo in okrasili naše domove. Učiteljice pa verjamejo, da smo neizmerno uživali. Seveda pa smo pogrešali naše sošolce in prijatelje. Pozabili pa nismo niti na prvi sneg.

 

 

Preberite več…

Tradicionalni slovenski zajtrk

Tudi letos bomo tretji petek v mesecu novembru, 20. 11. 2020, obeležili Dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ), ki bo letos že jubilejni, deseti po vrsti. Njegova izvedba bo zaradi epidemije covid-19 malo drugačna.

Glede na epidemiološke razmere se letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk s sloganom »Zajtrk z medom – super dan!« ne bo izvedel po šolah in vrtcih kot v preteklih letih, temveč bo pozornost namenjena ozaveščanju in spodbujanju širše javnosti k obeležitvi Dneva slovenske hrane z vključitvijo zajtrka z izbranimi živili: kruhom, maslom, mlekom, medom in jabolkom, v domačem okolju.

Zajtrka kot posebnega dodatnega oziroma samostojnega obroka za otroke šole in vrtca zaradi razmer ne bomo pripravljali, zato smo se odločili, da 20. novembra pri pouku na daljavo v okviru učnega procesa v razredu del šolske ure oziroma drugih dejavnosti namenimo Dnevu slovenske hrane in Tradicionalnemu slovenskemu zajtrku ter pomenu rednega zajtrkovanja.

Accessibility