Z odra na oder 2024

 

20. 3. 2024 smo izvedli kulturni dan za vse učence naše šole in hkrati tudi naš vodilni UNESCO projekt, na katerega se vsako leto prijavijo šole iz UNESCO mreže in tudi izven.

Ko se ozremo nazaj v zgodovino našega »odra«, ne moremo mimo številk 40, 27 in 19. Pred 40 leti so sezidali našo šolsko stavbo in v letošnjem šolskem letu smo obeležili njen okrogli jubilej. Pred 27. leti smo v naši šolski avli prvič postavili mobilni leseni oder in pred 19. leti smo postali člani mreže UNESCO šol, svetovne organizacije, ki spodbuja različne projekte s področja izobraževanja, znanosti in kulture. Med take projekte sodi tudi naš Z odra na oder.

Gostili smo 174 učencev z mentorji, od tega 7 UNESCO šol in 3 šole izven UNESCO mreže, skupno so šole prijavile vključno z našo šolo 11 predstav in 2 glasbeni točki. Na osnovi povezav iz preteklih let, smo letos gostili dve šoli iz Srbije – iz Požarevca in iz Kruševca. Za goste iz tujine je koordinatorica srečanja organizirala ogled Lenta, vzpon na zvonik stolne cerkve in obisk NK Maribor.

Po vsebinski plati smo naš kulturni dan poleg ogleda predstav obogatili še z dvema obiskoma pisateljev in tako omogočili spoznavanje literarnih del.

Tehnična izvedba našega srečanja je zaradi postavitve odra, ozvočenja, snemanja predstav…  precej zahtevna. Letos smo imeli na tem področju, poleg angažiranih učiteljev, tudi zunanjo pomoč, tako da smo bili deležni zvočne okrepitve, svetlobnih in dimnih efektov. V zadovoljstvo vseh smo tudi letošnje srečanje  pripeljali do konca.

 Opis pripravila Danijela Kajzer, koordinatorica srečanja Z odra na oder

Accessibility