Select Page

Eno Tree

 

Živimo v času, ko se moramo vse bolj zavedati, da je za nas vse bolj potrebna skrb za okolje in mir na svetu. Zavedati se moramo, da brez miru nimamo prihodnosti in da je trajnostni razvoj osnova miru.

Eno Tree Planting, Eno dan sajenja dreves, se je začel leta 2004 v finski vasici Eno. Danes vključuje že več tisoč šol iz 150 držav po vsem svetu, ki na svetovni dan miru opoldne posadijo drevo. Prva drevesa posadijo v Oceaniji, nato pa, tako kot potuje Sonce, v Aziji, Evropi, Afriki. Nazadnje obroč doseže obe Ameriki in se zaključi na Samoi. Do sedaj so po svetu posadili že približno sedem milijonov dreves. Naš cilj je, da do leta 2017 posadimo na Zemlji 100 milijonov dreves. Drevesa so za nas simbol narave, miru in bogastvo vsega živega.

Tudi naša šola je vključena v mednarodni projekt ENO TREE PLANTING EVENT, zato vsako leto posadimo drevo miru.

Sajenje dreves simbolizira mir in kontinuiteto življenja.

Letos smo posadili malino.

Malinjak (znanstveno ime Rubus idaeus) je vrsta grmovnice s sadeži vijolično rdeče barve, ki jih imenujemo maline. Grmičevje ima bodice, ki so sicer majhne, lahko pa nam močno otežijo obiranje malin. Plodovi so zreli pozno poleti. Grme malinjaka lahko najdemo v naravi, predvsem na robovih gozdov in polj, kjer so priljubljena hrana ptic in nekaterih sesalcev. Grmi, ki rastejo prosto v naravi po navadi zaradi pomankanja prostora, sončne svetlobe in slabše kakovosti zemlje razvijejo manjše in manj sladke plodove v primerjavi z grmi, ki jih gojimo na vrtovih.

Najbolj razširjena je uporaba plodov (malin), uporabni pa so tudi drugi deli rastline.

  • Listenabiramo zelene in nepoškodovane. Sušimo jih v senci in na prepihu, kajti le tako lahko ohranijo lepo zeleno barvo.
  • Cvetoče poganjkenabiramo maja in junija.
  • Plodovenabiramo pozno poleti, ko dozorijo. Lahko jih uživamo sveže ali pa jih pripravimo za predelavo v marmelado, žele, sok in podobno. Vsebujejo sladkorje, pektine, sluz, jabolčno in citronsko kislino, soli, vitamina B in C, karotenoide in eterično olje.

Upam, da bo malina bogato obrodila in se bomo tudi mi posladkali s sočnimi plodovi.

Veseli smo, da smo tudi mi del tega projekta in da lahko prispevamo del skrbi za naš planet Zemljo.

Accessibility