Živimo v času, ko se moramo vse bolj zavedati, da je za nas vse bolj potrebna skrb za okolje in mir na svetu. Zavedati se moramo, da brez miru nimamo prihodnosti in da je trajnostni razvoj osnova miru.

Eno Tree Planting, Eno dan sajenja dreves, se je začel leta 2004 v finski vasici Eno. Danes vključuje že več tisoč šol iz 150 držav po vsem svetu, ki na svetovni dan miru opoldne posadijo drevo. Prva drevesa posadijo v Oceaniji, nato pa, tako kot potuje Sonce, v Aziji, Evropi, Afriki. Nazadnje obroč doseže obe Ameriki in se zaključi na Samoi. Do sedaj so po svetu posadili že približno sedem milijonov dreves. Naš cilj je, da do leta 2017 posadimo na Zemlji 100 milijonov dreves. Drevesa so za nas simbol narave, miru in bogastvo vsega živega.

Tudi naša šola je vključena v mednarodni projekt ENO TREE PLANTING EVENT, zato vsako leto posadimo drevo miru.

Sajenje dreves simbolizira mir in kontinuiteto življenja. Drevo smo sadili že desetič.

Letos smo posadili aronijo. Aronija je rastlina, katere zrelim, skoraj črnim plodovom, pripisujejo veliko zdravilno moč ter upočasnitev staranja. Sestavine aronije zdravijo ožilje, uravnavajo krvni tlak, odpravljajo želodčne težave, preprečujejo nastanek arterioskleroze, blažijo migrene, varovalno vplivajo na naše črevesje, krepijo slabokrvne, povečujejo imunsko sposobnost organizma, vplivajo na izboljšanje vida, spomina in povečujejo elastičnost kože. Na tržišču so na razpolago izdelki iz plodov in stisnjenega soka aronije v obliki marmelad, džemov, sokov, vitaminskih napitkov, prehranskih dopolnil in izdelkov za nego kože.

Veseli smo, da smo tudi mi del tega projekta in da lahko prispevamo del skrbi za naš planet Zemljo.

Mentorica: Danica Reisman