Z odra na oder

Za nami je še eno uspešno srečanje osnovnošolskih gledaliških skupin Z odra na oder, ki je bilo letos že 23. po vrsti. Ponosni smo, da je bil tudi letos odziv na naš razpis zelo uspešen. Na gledališkem odru se je zvrstilo kar 15 predstav, v goste pa je prišlo 190 nastopajočih učencev in 40 njihovih mentorjev iz vse Slovenije, Srbije, daljne Ukrajine in celo iz Severne Makedonije. Preberite več…

Kulturni dnevnik

Četrtošolci smo se danes udeležili drugega dogodka Kulturnega dnevnika z naslovom Plesni prepih. Najprej smo se razgibali v plesnih delavnicah, nato pa v Unionski dvorani prisluhnili še komentiranemu koncertu Boštjana Lipovška.Če je melodija tista, ki nas ponese v občutja različnih čustvenih razpoloženj, pa je ritem tisti, ki nas spodbode, da kar ne moremo več sedeti pri miru in statično zavzemati mesta zdolgočasenega in uglajenega poslušalca. Spoznali smo godala, flavto in rog.

 

 

Preberite več…

Rastem s knjigo

Sedmošolci so tudi letos v sklopu projekta Rastem s knjigo obiskali knjižnico Nova vas. Tam so se seznanili s storitvami Mariborske knjižnice in iskanjem gradiva med knjižnimi policami, bistvo projekta pa je knjižno darilo za vsakega sedmošolca.

Učenci so dobili v dar knjigo avtorice Janje Vidmar: Elvis Škorc, genialni štor. Ob tem so si ogledali kratek in zabaven predstavitveni film, v katerem sta nastopala glavni junak in avtorica knjige. Druženje s knjigami je bilo poučno in zabavno, želimo pa si, da bi knjižno darilo učenci tudi z veseljem prebrali.

7. mednarodni otroški festival Kruševac 2019

Prejšnji četrtek, pozno zvečer, smo se Lana P., Iza, Lana G., Ajša, učiteljica Meta, učitelj Blaž in naša ravnateljica Melita Bizjak Radeljič odpeljali proti Kruševcu. Po naporni vožnji so nas že pričakale družine, pri katerih smo bivali. Ta dan smo prisostvovali pouku in se udeležili projekta zdrava hrana. Spoznali smo nekaj tipičnih srbskih jedi. Vse je bilo zelo okusno. V soboto smo se peljali na Jastrebac. Od tam pa na celodnevni pohod. Jedli smo odličen golaž, zvečer pa zakurili še taborni ogenj. V nedeljo smo dan preživeli vsak s svojo družino. V ponedeljek smo se poslovili in se odpeljali še proti Požarevcu. Obiskali smo učitelje in učence, ki v februarju prihajajo k nam. V zgodnjih jutranjih urah smo se vrnili domov. Vsi smo se imeli zelo lepo in doživetje nam bo ostalo v čudovitem spominu.

Zapisala Lana Golenko

Preberite več…

Kulturni dan

23.10. 2019 smo imeli kulturni dan.

Po predstavi in delavnicah o poklicih, ki jih je izvedlo Društvo za boljši svet, nas je obiskal pisec znanstvenofantastičnih knjig za mladino Luka Sternad, znan tudi po imenu Stan Dirdeny.

Učencem predmetne stopnje je predstavil pot nastanka knjige – od ideje, pa do končne izdaje prve knjige iz zbirke Vagabundi.

V zbirki je do sedaj izdanih 6 knjig, avtor pa pripravlja nova nadaljevanja. Še posebej pa ga je presenetila Lucija iz 6. b, ki do potankosti pozna njegova dela in ji je zato avtor podaril knjigo s svojim avtogramom.

 

Preberite več…

7. mednarodni festival igre

17.10. se naše učenke Lana, Iza, Lana in Ajša odpravljajo v Kruševac. Udeležile se bodo 7. mednarodnega festivala igre, pesmi in plesa. Za varno pot bosta poskrbela še učitelja Meta in Blaž. Spremljala pa jih bo tudi gospa ravnateljica Melita Bizjak Radeljič.

Finančno so nas podprli:
– trgovina Žarnica – Helena Mastnak Absec
– Unitera d.o.o. – Drago Krnic
– Avto GP – Nastja & Gregor Ploj
– Tra & Vel Velički
– Šolski sklad
– starši

Knedlbend

V tednu otroka smo četrtošolci 9.10.2019 obiskali dogodek KULTURNEGA DNEVNIKA. Na Trgu svobode smo se udeležili ustvarjalnih delavnic in igralnih aktivnosti. Kasneje smo prisluhnili uličnemu gledališču s koncertom  KNEDLBEND. Zabavali so nas s Kulinarično-glasbeno kuhno za vse generacije. Sporočilo predstave je bilo Hrana – Zdravilo – Razumevanje za boljši in nasmejani jutri. Res smo se tega dne veliko smejali, zabavali in ustvarjali. Preberite več…

Kulturna prireditev ob krajevnem prazniku

V sredo, 29.5.2019, smo v mestni četrti Nova vas sodelovali na kulturni prireditvi ob krajevnem prazniku.

Našo šolo je zastopal mladinski pevski zbor OŠ Leona Štuklja, ki je, kot običajno, odlično opravil svoje delo.
Skupaj z vrtcem Otona Župančiča, enote Lenka, Petrom Janušem in pevsko skupino Kolarič smo preživeli prijetno popoldansko druženje. Bilo je lepo.

Preberite več…

Revija mladinskih pevskih zborov Mladina poje

15. 5. 2019 je v Unionski dvorani potekala območna revija mladinskih pevskih zborov Mladina poje.

Naš mlajši mladinski pevski zbor je pod vodstvom zborovodkinje Ane Smej zapel svoj repertoar, sestavljen iz Venčka slovenskih ljudskih pesmi, Pustne pesmi in na koncu še pesmi z naslovom Sing, Sing.

Na klavirju jih je spremljal korepetitor Matej Podstenšek. Strokovna komisija je našemu zboru podala odlično oceno. Preberite več…

Obisk mag. Igorja Plohla ob zaključku Prežihove bralne značke

V ponedeljek, 13. 5. 2019, nas je ob zaključku Prežihove bralne značke obiskal mag. Igor Plohl, pisatelj in učitelj, ki je po zlomu hrbtenice pristal na invalidskem vozičku. Učencem je predstavil svojo življenjsko zgodbo iz avtobiografskega romana »Ne domišljaj si« ter slikanice o levu Rogiju, v katerih na otrokom razumljiv način predstavi invalidnost. Na srečanju z avtorjem so prisostvovali vsi učenci naše šole, saj si želimo, da bi bil vsak deležen dobrih zgodb, zapisanih v knjigah. Litovski pisatelj in ilustrator Kestutis Kasparavičius je zapisal: »Knjige imajo čudovito lastnost – pomagajo nam, da ne hitimo.« In res, današnji dopoldan nismo nikamor hiteli. Prepustili smo se Igorjevi – Rogijevi zgodbi. Preberite več…

Recitacija Kuntnerjeve pesmi Slovenec biti

V četrtek, 25.4.2019 popoldan, smo se učenke 6. in 9. razredov odpravile na OŠ Tabor I, ki je gostila proslavo mestne četrti Nova vas ob dnevu boja proti okupatorju. Predstavile smo se z recitacijo Kuntnerjeve pesmi Slovenec biti in tako obogatile zanimiv program, ki smo ga soustvarili z učenci in mentorji osnovnošolcev s Tabor I, Srpskim društvom Maribor ter mestno četrtjo Nova vas. Bilo je lepo. Preberite več…

Že 22. izvedba Z odra na oder

Za nami je že 22. srečanje osnovnošolskih gledaliških skupin. 14. 2. 2019, smo na naših odrskih deskah lahko ogledali kar 14 čudovitih predstav, ki so se vrstile čez cel dan. Zavese letošnje prireditve so se leto dni zagrnile po predstavi naše šole: »Sodobni povodni mož«.

Kot gledalci so se nam pridružili naši učenci, malčki iz bližnjega vrtca, učenci OŠ Starše,  OŠ Zg. Kungote, starši naših učencev, učitelji in gostje iz Srbije in Ukrajine ter drugi krajani.

Preberite več…

Ljubitelji gledališča

V četrtek, 14. 2., bo na naši šoli že 22. srečanje osnovnošolskih gledaliških skupin. Vabljeni v našo avlo, ki se na ta dan spremeni v gledališče. Prav tako, pa si boste lahko predstave ogledali v živo preko spleta. Povezava za ogled bo objavljena na dan prireditve na spletni strani šole. PRI OGLEDU VAM ŽELIMO VELIKO UŽITKOV.

Obeležitev mednarodnega dneva miru 21. 9. 2018

Na Cerju v občini Miren – Kostanjevica se nahaja veličasten pomnik braniteljem slovenske zemlje. Tam je tudi letos potekala prireditev mreže UNESCO šol »Mladi za mir«, ki jo je organizirala Gimnazija Nova Gorica. Udeleženci so aktivno in ustvarjalno obeležili mednarodni dan miru na gledališko-literarnih, zgodovinsko-geografskih, likovnih delavnicah ter delavnicah poezije. Srečanja so se udeležile tudi naše sedmošolke Tajda Polajžer, Ensara Mamuti in Ajla Kujraković, ki so ustvarjale v likovni delavnici. Na poti domov smo se štajerski UNESCOVCI ustavili še v obeh Goricah in si ogledali obeležje trga Evropa, na katerem je leta 2004 Slovenija postala članica Evropske unije in sredi katerega teče meja med Italijo in Slovenijo.

Preberite več…

Zaključna prireditev in podelitev priznanj

Pravijo, da če človek z zaupanjem sledi svojim sanjam in se trudi živeti, tako kot si je zamislil, bo doživel uspeh, ki si ga ni mogel prej niti predstavljati.

Za nami je uspešno šolsko leto. Uspešno zahvaljujoč predvsem vam, dragi naši učenci. Dokazali ste, da ste sposobni slediti svojim sanjam in dokončati začrtano šolsko delo. Nova znanja ste pridobivali pri pouku, v interesnih dejavnostih, ob dnevih dejavnosti, šolah v naravi, ekskurzijah, raznih prireditvah, na različnih tekmovanjih, projektih in še bi lahko naštevala.

Rezultat dobrega dela je zagotovo tudi sodelovanje z učitelji, ki so vas opominjali, spodbujali, od vas neprestano nekaj zahtevali.

V prihodnjem šolskem letu pa si želimo, da bo naša najboljša učna krivulja prijazen nasmeh. Lepe počitnice vsem in naj bodo karseda brezskrbne.

Preberite več…

23. 3. 2018 SREČANJE ŠOLSKIH PEVSKIH ZBOROV

Teden od 19.3. do 23.3.2018 je bil zborovsko obarvan. V Unionski dvorani je potekala revija Otroških pevskih zborov. Pevski zbor iz naše šole se je odlično predstavil v petek, 23.3.2018. Pod vodstvom zborovodkinje Ane Smej so zapeli tri pesmi: Kaj ne bila bi vesela, Potok in Srečali smo mravljo. Navdušili so občinstvo in strokovno žirijo, ki je njihov nastop zelo pohvalila. Čestitamo vsem pevkam in pevcem.

 

 

Preberite več…

26. 3. 2018 Pozdrav pomladi

V prijetnem pomladnem  popoldnevu so učenci od 1. do 5. razreda popestrili dan svojim staršem. Otroci  so peli, deklamirali, plesali… in pokazali kar so se naučili. Starši so otroke nagradili z bogatim aplavzom. Po končani prireditvi so staršem dali drobna darilca.

21 LET Z ODRA NA ODER

 

 

 

 

 

 

”Vse, kar lahko dosežeš brez truda in dela, nima prave vrednosti.”

V naš Oder smo vložili veliko dela in truda. Zato za nas in vse vas dobiva vsako leto večjo vrednost.

Najlepša hvala vsem, ki ste pomagali, da je naša šola za en dan ponovno postala gledališče.

Vabimo vas, da se nam pridružite tudi v prihodnjem letu.

 

 

19. 12. 2017 KULTURNI DAN

Učenci 8. in 9. razreda so kulturni dan preživeli v SNG Maribor. Ne, niso si ogledali predstave, pač pa so pogledali v zakulisje. Pod strokovnim vodstvom gospoda Vilija Ravnjaka so pokukali v shrambo rekvizitov in kulis, šiviljsko in čevljarsko delavnico, obiskali frizerja-lasuljarja in si ogledali dvorane, kjer vadijo baletniki ter orkester. Na koncu so stopili še na oder velike dvorane in tako doživeli občutek nastopajočih v gledališču.

11. 12. 2017 Večer branja z lučko

Ob čarobni svetlobi sveč so učenci prisluhnili življenjski zgodbi begunke Fatime, glavne junakinje knjige Princeska z napako, ki jo je napisala Janja Vidmar. Ob prazničnem vzdušju, ki nas že vse počasi prevzema, je njena usoda še bolj žalostna in kruta. Prav je, da razmišljamo tako, kot je ob koncu večera zapisala devetošolka Živa: ”Sprejmimo njihovo drugačnost in jih razumimo. Bodimo sočutni.”

 

 

7. 12. 2017 Božično-novoletni sejem

V praznični december so nas s pesmijo popeljali prvošolčki in pevci obeh šolskih pevskih zborov, potem pa je zaživel naš sejem. Pecivo, voščilnice, sladke palačinke, drobna darilca, srečelov… Vse je pomagalo polniti šolski sklad in takšne dobrodelnost naredi bližajoče praznike še lepše. Hvala vam, dragi obiskovalci!

 

 

    

    

13.11.2017 Sprejem prvošolcev v skupnost učencev

Danes je za naše prvošolce pomemben dan. Svečano smo jih sprejeli v šolsko skupnost učencev. Učenci od 2. do 9. razreda so jim pripravili krajši program. Za devetošolko so ponosno ponavljali zaobljubo. Prejeli so darilce in nekaj sladkega. Devetošolci so jim obljubili, da jim bodo v pomoč, če jo bodo potrebovali.

16. 11. 2017 Soki je obdaril že 60. šolo

Da se bližajo prazniki je bilo danes že čutiti na Osnovni šoli Leona Štuklja Maribor. S svojim obiskom nas je presenetili Marko Soršak Soki.

V okviru projekta 20 za 20 smo postali že 60. šola v Sloveniji ter 11. šola v Mariboru, za katero je zbral sredstva in nas velikodušno obdaril.

Da je Marko res srčna in radodarna oseba, smo spoznali takoj, ko je prijel za šolski mikrofon. Seznanil nas je z delčki svoje glasbene preteklosti ter nam zaupal dolgoletno željo, ki je tlela v njem; namreč da bi obdaril čim več otrok z glasbenimi instrumenti.

Danes je to željo ponovno uresničil sebi in našim učencem, ko nam je podaril električno bas in akustično kitaro z ojačevalcem, klaviature in cajon.

Prejete instrumente smo z velikim veseljem preizkusili ter z njimi popestrili današnji nastop. Verjamemo, da bodo v prihodnje obogatili pouk glasbe in navdušili naše učence, da se podajo v njen čarobni svet.