Sprejem prvošolcev v šolsko skupnost

V četrtek, 14. 11. 2019, so bili učenci 1. razreda sprejeti v šolsko skupnost. Na začetku prireditve so se predstavili učenci od 1. do 8. razreda. S plesom, petjem, igranjem na inštrumente in recitacijo so pripravili pozdrav prvošolcem. Po govoru ravnateljice in svečani zaobljubi prvošolcev je sledil najlepši del.
Učenci prvega razreda so dobili prijatelje iz 8. razreda, ki bodo njihovi zaščitniki in varuhi vse šolsko leto. Od njih so sprejeli tudi darilca, prav posebne svinčnike. Nekaj utrinkov s prireditve si lahko pogledate tudi na fotografijah.

Preberite več…

Tradicionalni slovenski zajtrk na naši šoli

V petek, 15.11.2019, se je naša šola, kot že toliko let doslej, priključila izvedbi »Tradicionalnega slovenskega zajtrka.«

Ob skupnem, izredno prijetnem in okusnem obedu, smo seveda upoštevali smernice zdrave prehrane, kasneje pa smo se po razredih ponovno pogovorili o pomenu rednega zajtrkovanja ter koristi uživanja zdrave, lokalne hrane.

Seveda smo, kot veleva tradicija, okusen zajtrk zaključili z zimzeleno pesmijo »čebelar«, ob spremljavi našega učitelja glasbe na kitari.

Nato smo skupaj raziskovali in ustvarjali. Nastali so krasni plakati na temo čebelarstva, pridelave medu, šestošolci pa so se lotili celo ustvarjanja zares prelepih panjskih končnic …

Po koncu prijetnega dne naj rečemo le: HVALA ZA NAŠ SUPER ZAJTRK!

In veselimo se že naslednjega prihodnje leto.

Položitev cvetja na grob Leona Štuklja

12. novembra obeležujemo rojstni dan gimnastičarja Leona Štuklja, ki bi v letošnjem letu dopolnil 121 let. Tudi letos smo obiskali njegov grob ter skupaj z učencema Ajšo Lekš in Nikom Hernahom Kajbičem, predstavnikoma šole, ter hčerko go. Lidijo Pauko položili cvetje v njegov spomin.

 

 

Preberite več…

Tretješolci v šoli v naravi

Tretješolci so od ponedeljka, 11. 11. do srede, 13. 11. 2019 imeli šolo v naravi. Bili so na Sv. Duhu na Ostrem Vrhu v CŠOD Škorpijon. Seznanili so se z mnogimi zanimivimi vsebinami. Spoznavali so osnove orientacije, iskali zaklad in opazovali zvezde. Obiskali so kmetijo in videli veliko različnih živali. Prav posebna izkušnja pa je bila seveda jahanje. Ob večerih so se igrali različne igre in se družili. Kljub temu, da nam je vreme ponagajalo smo se imeli zelo lepo.

Babice in dedki na obisku

V četrtek, 10. 10. 2019, je bil za učence 4. in 5.razredov prav poseben dan. Medse smo povabili naše babice in dedke ter se z njimi pogovarjali o zgodbah in dogodivščinah iz njihovega otroštva. Izvedeli smo marsikaj zanimivega, tudi to, da so v šolo hodili bosi in da so za kazen klečali na koruzi.

 

 

Preberite več…

Plavalni tečaj za 1. razred

Učenci prvega razreda smo se v času od 30. 9. 2019 do 11. 10. 2019, udeležili organiziranega plavalnega tečaja. Vsak dan smo se odpravili do kopališča Pristan. V garderobi smo se hitro preoblekli v kopalke, nato ogreli z različnimi vajami in že smo pričeli z učenjem in izpopolnjevanje znanja plavanja. Vsi smo bili uspešni. Za svoje znanje smo prejeli diplome.

Rezultati zbiranja odpadnega papirja

Od 7. 10. do 11. 10. 2019 smo izvedli zbiralno akcijo odpadnega papirja. Zbrali smo 2.748 kg papirja. S tem smo pomagali naravi.

Za 1 tono papirja moramo posekati kar 17 malih ali 2 veliki drevesi. Zato z zbiranjem in recikliranjem papirja ohranjamo naše gozdove, varčujemo z energijo in skrbimo za čisto okolje in zrak.

Denar, ki ga dobimo od zbranega papirja je namenjen nabavi pripomočkov za talne igre, ki jih bomo uporabljali vsi.

Učenci ste pridno prinašali papir. Naš gospodar pa ga je pridno tehtal. Preberite več…

Projektni dan

V sredo, 2.10.2019, so imeli učenci od 6. do 9. razreda pouk malo drugače – ni potekal v šoli.
Šestošolci so bili v Umetnostni galeriji. Izvedeli so marsikaj zanimivega in ustvarjali v delavnici. Ogledali so si tudi znamenite stavbe v mestu.
Učenci 7. razreda so obiskali Pokrajinski muzej in Muzej narodne osvoboditve. Zgodovina, ki bi se jo učili v šoli, je na drugi lokaciji lahko še bolj zanimiva.
Učenci 8. in 9. razredov pa so bili v Krškem. Obiskali so GEN-i – Svet energije, kjer so se »igrali« z elektriko in izvedeli veliko zanimivosti, ki jim bodo koristile pri učenju fizike. V Mestnem muzeju v Krškem so obnovili znanje o življenju in delu Janeza Vajkarda Valvasorja in izvedeli zanimivosti o meščanki Josipini Hočevar: gospodarstvenici, mecenki in dobrotnici, izjemni ženski 19. stoletja. V delavnici so ustvarjali v tehniki kemogram. To je kolizija dveh oblik umetniškega izražanja, fotografije in slikarstva. Naše izdelke bomo predstavili na razstavi v šoli. Vse vstopnine so bile poravnane iz sredstev Šolskega sklada.
Preberite več…

EKO FRAJERJI

Tudi med počitnicami nekateri niste pozabili, da ste EKO FRAJERJI. Pridno ste zbirali odpadno jedilno olje, ter tako obvarovali svoje okolje. Skupno smo zbrali 110,8 litrov olja, ki se bo kmalu spremenilo v okolju prijazne svečke. Ne pozabite, že nekaj kapljic olja onesnaži veliko litrov pitne vode. Zato ga ne vlivajte v kanalizacijo ali v naravo ampak ga zbirajte in ob naslednji akciji, v mesecu marcu, prinesite v šolo.
“KDOR HODI Z NARAVO, NE ZGREŠI POTI”

Učenci naše šole na predtekmovanju Malih sivih celic

V torek, 24. 9. 2019, se je skupina učencev naše šole (Nik Hernah Kajbič, Tiano York Menhard in Katrina Vukan) udeležili predizbora za tekmovanje Male sive celice na Osnovni šoli Rada Robiča v Limbušu. Kljub temu, da se jim ni uspelo uvrstiti v televizijski del tekmovanja, so se v ogromni konkurenci odlično odrezali. Iskrene čestitke celotni ekipi.

 

 

Preberite več…

Učenje temeljnih postopkov oživaljanja

V torek, 24. 9. 2019, so se učenci 7. in 9. razredov učili temeljne postopke oživljanja. Zelo zanimivo in poučno predavanje ter praktično delo so izvajali zdravnica urgentne medicine in zdravstvena tehnika iz Nujne medicinske pomoči ZD Adolfa Drolca Maribor.

 

 

Preberite več…

Ločujem, se ne zmrdujem

Učenci 4. a in 4. b razreda smo v torek, 24.9.2019 sodelovali pri ozaveščevalni kampanji z naslovom MOJI ODPADKI, MOJA SKRB. Ozaveščanje poteka v Mariboru od septembra 2019 do aprila 2020 na ekoloških otokih po našem mestu. Strokovnjaki iz Snage, občine, mestne četrti, inšpektorji … so izvedli ozaveščevalno uro z naslovom LOČUJEM, SE NE ZMRDUJEM, pri kateri smo izražali svoja mnenja in pokazali znanje o pomenu ločevanja odpadkov. Četrtošolci smo tako sodelovali tudi s svojimi izjavami v intervjujih za Radio Maribor. Marsičesa smo se naučili.

 

Preberite več…

Vetrnice za mir

Učenci I. in  II. tiade so sodelovali v projektu Mestne občine Maribor »Vetrnice za mir«, s katerim želimo opozoriti na mednarodni dan miru, ki ga proslavljamo 21. septembra. Učenci so iz papirja izdelali vetrnice in jih v ponedeljek, 23. 9. 2019, »posadili« na Rožnem griču v mestnem parku. Že nekaj let zapovrstjo želimo na naši šoli opomniti na svetovni dan miru in zavedanje, kako pomembno je v sebi vzgajati človeške vrednote.

 

Preberite več…

Mikroskopiranje

Četrtošolci smo v torek, 17.9.2019 obiskali šolski laboratorij. Tam smo ob pomoči učiteljice spoznali mikroskop, kateri so njegovi deli in kako ga uporabljamo. Zelo natančno smo si ogledali črke in celice čebule. Tudi bolho smo videli 40-krat povečano. Bila je res zastrašujoča.

 

 

Preberite več…

Pikin festival

V petek, 13. 9. 2019 smo z učenci prve triade obiskali Pikin festival v Velenju. Na Pikinih delavnicah smo bili ustvarjalni in kreativni. Pokukali smo na Pikino podstrešje ter se zabavali na Pikinem igrišču. Imeli smo se zelo lepo.

 

 

Preberite več…

Prvi šolski dan za prvošolce

V ponedeljek, 2. 9.2019, je šolski prag naše šole prvič prestopilo 28 prvošolcev. Najprej so se prvošolci s starši zbrali na dvorišču šole, kjer jih je pozdravila ravnateljica šole Melita Bizjak Radeljič in podžupanja Mestne občine Maribor mag. Helena Kujundžić Lukaček. Sledil je ogled predstave o deklici Lani, ki ima zelo rada šolo. Celo poletje je komaj čakala, da se le ta začne. Saj bo tam srečala prijatelje, se učila novih stvari in z veseljem spoznavala svet okoli sebe. Na poti v šolo pa ji je pot prekrižal deček Anže, ki bi moral tokrat prvič v šolo, a se je namesto tega raje odločil, da bo prvi šolski dan nagajal vsem mimoidočim.

Po predstavi smo si z učenci in starši ogledali razred ter staršem predstavili pomembne informacije ob vstopu otrok v šolo, na kar je sledilo prijetno druženje ob pogostitvi.

Prvi šolski dan smo zaključili s pričakovanjem prijetnega in uspešnega šolskega leta.

Preberite več…

Prvi šolski dan

Po počitniških dogodivščinah so se učenci in učenke ponovno srečali z vrstniki iz šolskih klopi. Zjutraj so se zbrali pred obnovljeno šolsko zgradbo ter se v spremstvu razredničark in razrednikov podali novemu šolskemu letu naproti. Da bo veselo in uspešno jim želi celoten kolektiv OŠ Leona Štuklja Maribor.

Preberite več…

Sprejem pri županu

V četrtek, 20.6.2019, so se učenci, ki so bili vsa leta šolanja odlični, udeležili sprejema pri županu. To so Brina Paulina Dežman, Janja Špiganovič, Rebeka Vračko, Nina Vrhovšek in Gal Ules. Svečani dogodek je potekal v veliki dvorani SNG Maribor. Po uradnem programu je sledilo druženje z vrstniki in županom v Kazinski dvorani.

Soba pobega

V četrtek, 13. 6. 2019, smo v sklopu aktivnosti nadarjenih obiskali Osnovno šolo Janka Glazerja Ruše, kjer smo se podali v Sobo pobega. Naši učenci so uspešno reševali naloge in se z dobrim časom rešili iz sobe. Soba pobega je bila zanimiva, učenke pa zadovoljne. Preberite več…

Valeta devetošolcev

V petek, 14.6.2019, so se poslovili naši devetošolci.
Pripravili so zanimiv kulturni spored, ki se je končal s solzami, saj so se zadnjič družili kot skupina sošolcev. Nekateri med njimi so 9 let “gulili” šolske klopi v istem razredu.
Njihovemu programu je sledila podelitev spričeval, priznanj in nagrad za dosežke.
Razglasili smo športnico šole – to je postala Laura Črček, športnik šole je Gal Rak. Posebno priznanje pa je prejela Brina Paulina Dežman – imenovana je bila za učenko šole.
Pet učencev se bo v četrtek udeležilo sprejema pri županu, ker so vsa leta šolanja dosegali odličen uspeh.
Na novi poti v srednjih šolah vsem želimo veliko uspeha in zadovoljstva. Srečno!!

Počitnice s prijatelji 2019

PROGRAM POČITNICE S PRIJATELJI 2019

DNEVNI PROGRAM V DOMU USTVARJALNOSTI MLADIH (DUM) MARIBOR

Sprva bodo ustvarjalne delavnice potekale v okviru Festivala Lent oz. Art kampa v Mestnem parku, od 1. julija naprej pa z dnevnim počitniškim programom nadaljujemo v Domu ustvarjalnosti mladih Maribor. Med ustvarjalnimi delavnicami bodo otroci in mladostniki lahko izbirali med različnimi likovnimi delavnicami, na tematskih delavnicah pa bomo izdelovali ljudska glasbila in nanje zaigrali, oblikovali glino in les, se učili plesnih korakov, izdelovali lego robote, se preizkušali v improvizacijskem gledališču, Preberite več…

POMEMBNO OBVESTILO

Spoštovani starši!

Obveščamo vas, da zaradi prenove pisarne – tajništva, telefon ne deluje. Prosimo vas, da se za vse odjave, informacije in vprašanja obrnete na elektronski naslov, katerega uporabljate za odjavo prehrane.

Hvala za razumevanje.

Podelitev priznanj izbrancev literarnega natečaja mali Pranger – ELA

V soboto, 25.5.2019, smo se odpravili v Rogaško Slatino. Nagrajenca natečaja naše šole sta Matic Donko ter Nik Hernah Kajbič s pesmijo Izlet v vesolje.
Na natečaj je letos prispelo rekordno število prispevkov – nekaj več kot 250. In tako smo še posebej ponosni, da sta Matic in Nik v močni konkurenci prejela nagrado za njuno delo.
Skupaj z mentorico ter ponosnimi starši sta se torej udeležila svečane podelitve priznanj v prireditveni dvorani Anin dvor v Rogaški Slatini. Ob kulturnem programu, podelitvi priznanj in prijetni zakuski je čas hitro tekel in verjamemo, da nam bodo prijetni skupni trenutki še dolgo ostali v spominu.

Preberite več…

Srečanje z bodočimi prvošolci

V torek, 28. 5. 2019, so nas obiskali bodoči prvošolci. Razgibali so se ob skupinskih igrah, ki jih je pripravil palček Skakalček. Poiskali so tudi skriti zaklad in se posladkali z njegovo vsebino. Bilo je lepo.

Državno tekmovanje LOGIČNA POŠAST

V soboto, 25. 5.2019,  je na OŠ Dušana Flisa Hoče potekalo državno tekmovanje Logična pošast. Našo šolo so zastopali učenci Filip Hojnik (1. b) , Lana Onič (2. a), Patrik Mićić (2. b), Leon Turk (3. a), Žiga Onič (4.a) in Erik Turk (5. b).

Učenci so reševali latinske kvadrate, futošike, iskali mine, sklenjeno pot, ime lika, se podali v deželo lažnivcev in druge naloge logične pošasti.

Druženje z učenci UNESCO šol v Grižah

Učenke Anastasija Božić, Dea Kamničar in Zala Praznik smo se danes družile z učenci UNESCO šol v Grižah. Udeležile smo se že 8. projekta Pletemo niti mreže, ki je bil letos posvečen čebelam. Učenci OŠ Griže so za uvod in zaključek projektnega dneva pripravili zanimiv kulturni program. Glavne “igralke” so bile čebele in drugi opraševalci, ki so nas opozorili na življenjski pomen čebel. Sodelovale smo v treh delavnicah od ponujenih 15. Izdelale smo ognjičevo mazilo, mazilo za ustnice, pekle piškote in ustvarile filmček o medu in čebelah.

Svet barv

Ponovno so nas obiskali otroci iz vrtca Otona Župančiča Maribor , enota Lenka.
  25 otrok iz  skupine Oblački in Sončki, so na ” naravoslovni urici “, pričakali osmošolci – Zala, Dea, Peter in Jaša. S pomočjo učiteljice Darje Špes so otrokom pričarali svet barv z različnimi ugankami in zanimivimi poskusi. Otroci so tudi pogledali kako ogromni sta lahko majhni živalci – klop in uš, če ju pogledamo z mikroskopom.
Seveda so tudi zapeli, se posladkali in se na koncu fotografirali kot mali kemiki.
Bila je prijetna urica druženja. Učenci in otroci iz vrtca  so lepo sodelovali in oboji pokazali veliko znanja.

Angleška bralna značka Epi Reading Badge

V začetku marca je na naši šoli potekalo tekmovanje iz angleške bralne značke Epi Reading Badge. Tekmovanja so se udeležili učenci od 1. do 3. razreda. Učenci so usvojili 65 zlatih priznanj, 18 srebrnih priznanj in 8 priznanj za sodelovanje.

Vsem udeležencem iskreno čestitamo!

Mentorica: Jasmina Križaj Grušovnik

Projekt SIMBIOZA na naši šoli že sedmo leto zapored

V projekt že sedmo leto vključujemo naše učence in starejše; naše učence pozivamo k prostovoljstvu, starejše pa spodbujamo, da se vključijo v vseživljenjsko učenje in s tem dvignejo raven kakovosti svojega življenja. Projekt je potekal v dveh delih računalniških delavnic. Prvi del smo izvedli v času od 28. 1. do 1. 2. 2019, drugi del računalniških delavnic pa je potekal od 25. 3. do 29. 3. 2019. Delavnice so potekale vse dni v tednu med 9. in 11. uro dopoldan v računalniški učilnici. Preberite več…

Zbiralna akcija odpadnega olja

V drugi akciji zbiranja odpadnega olja smo zbrali kar 200 l olja. Največ so prinesli učenci in učiteljica 4. A razreda (47l).
Maruša, Lara in Tineja so imele polne roke dela, da so izpraznile vse prinešene plastenke z oljem.
Veseli smo, da uporabljenega olja ne zavržete v kanalizacijo, ampak ga zbirate in oddate pri nas. S tem varujemo naravo, olje pa se predela v bio svečke.
Naslednja akcija bo v mesecu maju. BODIMO EKO!

Pust 2019

Na pustni torek, 5.3.2019, smo se tudi na naši šoli odeli v pustne šeme in se (na predmetni stopnji) posvetili proučevanju tradicionalne pustne maske pri nas – kurentu.

Ogledali smo si kratek filmček o izvoru in nastanku mita o kurentu ter se pogovorili o tem mitološkem bitju, ki po ljudskem izročilu odganja zimo, prinaša pomlad in ljudem po dolgi, trdi zimi ponovno prinaša upanje ter veselje do življenja.

Učenci so v nadaljevanju ustvarjali plakate na temo kurenta. Nastale so izvrstne stvaritve- nekatere bi lahko imenovali kar za umetnine. Kot obljubljeno, je komisija izbrala najboljši plakat. Sladko nagrado so si prislužila dekleta iz 9. Razreda. Iskrene čestitke!

Preberite več…

2. srečanje z bodočimi prvošolci

V torek, 22. 1. 2019, smo se v popoldanskem času srečali z bodočimi prvošolci ter njihovimi starši. Za otroke smo pripravili likovno delavnico ter prisluhnili zgodbi z naslovom Snežna krogla. Otroci so tekom delavnice izdelali vsak svojo čarobno kroglo, ki so jo kot spomin na srečanje odnesli domov. Srečanje smo zaključili ob prigrizku.  Gospa ravnateljica je z učitelji starše bodočih prvošolcev seznanila z osnovnimi informacijami o naši šoli ter poteku dela in ciljih, ki jih pri svojem delu zasledujemo.

Preberite več…

2. naravoslovni dan predmetne stopnje

2. naravoslovni dan predmetne stopnje je bil zelo pester.

6. razred se je ukvarjal z ekološko problematiko in odpadki. Delavnico je izvajala ga. Irena Bartok iz podjetja Snaga. Učenci 7. razreda so si ogledali mariborski akvarij in utrdili znanje o vodnih organizmih. V 8. razredu so predavateljice Društva študentov psihologije z učenci spregovorile o ljubezni, spolnosti in odnosih. To izvajajo v okviru projekta »Oh, ta ljubezen«. Devetošolci pa so s študenti medicinske fakultete praktično utrjevali znanje oživljanja, uporabe avtomatskega defibrilatorja, zaustavljanje krvavitev in imobilizacijo. Delo je potekalo v okviru projekta »Za življenje«.

Učenci vseh razredov so za zaključek izdelali plakate, kjer so predstavili svojo tematiko. Preberite več…